Menenstraat 301, 8560 Wevelgem


  Contact : 056 40 09 25

COVID 19

Voor COVID-testen verwijzen wij u door naar het triagecentrum.
Alle praktische info over het aanmaken van testcodes, een test boeken in een triagecentrum of een quarantaineattest aanvragen, vindt u hier: https://mijncoronatest.be/

 

Ik heb symptomen die passen bij COVID-19, wat moet ik doen? 

Alle info kan u ook snel vinden op deze site.

Bijvoorbeeld: loopneus, verstopte neus, keelpijn, koorts, geur- en of smaakverlies. Let op: Niet alle mensen die besmet zijn met covid-19 hebben koorts of geur- en smaakverlies.

Wegens enorme drukte verwijzen wij u voor COVID-testen door naar het triagecentrum.

    • Ga naar mijngezondheid.be en klik daarna op Ik voel me ziek. Moet ik een test doen? (vragenlijst)‘ Daar wordt dan een advies gegeven of u al dan niet een test moet laten uitvoeren. Indien u nood hebt aan een test zal u een CTPC-code krijgen.
    • Met deze code kan u een afspraak boeken in een triagecentrum, OFWEL kan u ook terecht bij de apotheek voor een gratis sneltest. Deze test wordt door de apotheker uitgevoerd en geldt als officiële test bij iemand met symptomen. Hiervoor contacteert u best eerst uw apotheker om een afspraak te boeken.

Wat te doen na een hoog-risicocontact?

U moet niet in quarantaine (ongeacht uw vaccinatiestatus). Wel vermijdt u contact met risicopatiënten gedurende 10 dagen (bejaarden, rusthuisbewoners, kankerpatiënten…).

Indien u symptomen krijgt, wordt u best getest: sneltest of PCR (Cfr ‘Ik heb Symptomen die passen bij COVID-19, wat moet ik doen?).

Ik ben COVID-positief:

U gaat in isolatie gedurende 7 dagen (ongeacht vaccinatiestatus).

U mag vanaf dag 8 uit isolatie mits 3 dagen koortsvrij.

Nadien gebruikt u nog 3 dagen extra beschermende maatregelen, zoals het beperken van het aantal contacten tot de strikt noodzakelijke, waarbij er continu een masker moet gedragen worden (bij voorkeur een FFP2 masker) in een binnenruimte.

Dit houdt in dat alle activiteiten waarbij de mondmaskerdracht onmogelijk is (zoals het samen eten met andere personen) niet toegelaten zijn.

NB: Het COVID Safe ticket blijft ook rood tem 11 dagen na de positieve PCR-test.

Waar vind ik het resultaat van mijn COVID-test?

Wegens overschrijding van de testcapaciteit in de labo’s kan het op dit moment tot 48u duren tot het resultaat van uw PCR-test gekend is.

COVID-certificaat

De meeste landen in de EU aanvaarden het COVID-certificaat. Dit certificaat omvat het volgende:

    1. Uw COVID-vaccinatie status. Ben je volledig gevaccineerd voor covid? U kreeg uw laatste vaccin meer dan 2 weken geleden (of 4 weken voor Johnson vaccin)? Dan hoeft u niet meer getest worden voor uw vertrek.
    2. U maakte COVID door tijdens de laatste 6 maanden? Dit werd bevestigd met een PCR-test in België? Dan hoeft u ook niet getest te worden voor vertrek.
    3. U behoort niet tot bovenstaande groepen? U dient een COVID-test af te leggen voor u vertrekt naar het buitenland.

 

Het COVID certificaat kan u downloaden op mijngezondheid.be of via de CovidSafeBE app. Dit kan met uw eID-kaart of met de itsme-app.